П`ятниця, 03.05.2024, 17:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Пошук
Вхід на сайт
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 14
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Друзі сайту
  • Офіційьний блог
  • uCoz Спільнота
  • FAQ по системі
  • База знань uCoz
  • Маячківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст. ім. академіків Левицьких Нехворощанської сільської ради
    Головна » 2018 » Лютий » 1 » Профілактика кору
    10:13
    Профілактика кору

    Профілактика кору у дітей

    КІР — гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус, що передається повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору – надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. 9 з 10 нещеплених людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Через предмети побуту, продукти харчування і третіх осіб вірус кору не передається. Джерелом інфекції є тільки хвора на кір людина. Хворий заразний для оточуючих починаючи з останніх 24-48 годин інкубаційного періоду (період, коли людина вже заражена, але ще не захворіла) і в період захворювання включаючи 3-4 дні появи висипу. На п'ятий день з моменту появи висипу хворий на кір не є заразним. Кір має три періоди перебігу хвороби: початковий період, період розпалу та видужування. Початковий період хвороби триває в середньому протягом 5 днів до появи висипу. У цей період з’являється підвищення температури тіла, нежить, кашель, іноді до симптомів додаються блювання і пронос. Саме в даний час запідозрити кір важко. Багато хто зловживає в цей період безконтрольним прийманням жарознижувальних засобів або антибіотиків. Це, у свою чергу, може погіршити перебіг хвороби . Хворий випадає з життя приблизно на місяць, оскільки перебіг хвороби досить тривалий. Ускладнення після хвороби можуть бути небезпечнішими за саме захворювання. Інфекція сильно понижує імунітет і організм стає чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Ускладнення можуть торкнутись дихальної системи ( це пневмонія, бронхіт ), нервової системи ( енцефаліт ), також часто після перенесення хвороби може виникнути запалення середнього вуха, часто це трапляється у дітей. Кір може мати тяжкий перебіг, а також призвести до інвалідності та смерті. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

    Проте захворюванню можна запобігти завдяки імунопрофілактиці. Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає захищений від захворювання. Згідно з календарем щеплення, який затверджений на території України, в 12 місяців життя дитини повинно бути зроблене перше щеплення від кору, а в 6 років —планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

    Таким чином на сьогодні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не отримали планові щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не робили щеплення, також залишаються вразливими до захворювання.

    Тому тим, хто свого часу не отримав 2 доз вакцини для захисту від такого небезпечного захворювання , як кір потрібно якнайшвидше звернутися до медзакладу і зробити необхідні щеплення проти кору . Вакцина в лікувальних закладах району наявна та безкоштовна для дітей. Дорослі наразі мають змогу купити вакцину проти кору в аптечній мережі: Вартість цієї вакцини обійдеться значно дешевше ніж лікування захворювання та ускладнень.

     

     

     

     

     

     

     

    ПАМ’ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ

    щодо дій у разі виявлення перших симптомів кору

     

    - Терміново звернутися за медичною допомогою, викликавши лікаря, та обов’язково дочекатися його прибуття. Не слід самостійно вести хворого у лікарню, оскільки він є джерелом інфекції. У жодному разі не проводити самолікування хворого на кір. Обов’язково повідомити лікарю про всі можливі контакти хворого на кір за останні 10-20 днів.

    - До приходу лікаря слід ізолювати хворого в окремій кімнаті, яка має бути чистою, добре провітрюватися.

    - Забезпечити хворого індивідуальними речами побуту (окремий посуд, засоби гігієни та інше).

    - Забезпечити дотримання хворим постільного режиму та вживання достатньої кількісті пиття.

    - Навчити хворого при нападах кашлю, нежитю прикривати ніс і рот носовою хустинкою чи серветкою, часто мити руки милом.

    - Особам, що контактують з хворим на кір, слід використовувати індивідуальні засоби захисту органів дихання, наприклад, маску чи марлеву пов’язку, які варто змінювати через дві і чотири години відповідно.

    - Чітко дотримуватися рекомендацій лікаря щодо лікування хворого на кір та проведення заходів специфічної та неспецифічної профілактики щодо контактних осіб.

     

    Переглядів: 311 | Додав: sw | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    avatar
    uCozCopyright MyCorp © 2024